Ден на отворените врати във Филиала на ИКИТ – БАН в Стара Загора, посветен на 12 април, Световен ден на авиацията и космонавтиката

 

На 14 април от 9 до 18 ч. във Филиала на ИКИТ – БАН в Стара Загора се проведе Ден на отворените врати, посветен на 12 април - Световен ден на авиацията и космонавтиката. Специалистите от Филиала бяха подготвили няколко презентации, посветени на 50 годишнината от първото излизане на Алексей Леонов в открития космос, 25 годишнината от старта на космическия телескоп „Хъбъл”, съвременното състояние на световната космонавтика и някои от най-перспективните космически проекти, както и на приноса на българските и старозагорските учени в  областта на космическите изследвания.

За младата генерация посетила Филиала, бе подчертано, че този ден е неразривно свързан с името на Юрий Гагарин, който на 12 април 1961 г. е извършил първия орбитален полет около Земята, откривайки по този начин ерата на пилотираните космически полети. Макар и полета да е продължил само 108 минути, неговото значение за историята на овладяването на Космоса е неоценимо. Пред посетителите, бе подчертано, че 12 април е особен ден – ден на триумфа на земната наука и техника и на всички хора по света, които днес се трудят в областта на космонавтиката и космическите изследвания. Един ден, един общочовешки празник, съединяващ миналото, настоящето и бъдещето на хората по цялата Земя.

Гражданите, посетили Филиала имаха възможността да се запознаят с някои от най-перспективните образци на уреди, летели в околоземния Космос по време на различни български и международни проекти. На импровизирана лекция около слънчевия телескоп, желаещите да погледнат фотосферата на Слънцето и петнообразователната дейност там, бе дискутирана ролята на слънчево-земните взаимодействия за формирането и еволюцията на климата на Земята. Също така, част от посетителите имаха възможност да видят някои от съвременните апаратури, следящи за състоянието на малките газови съставки в атмосферата на Земята и тяхната роля за физическото й състояние, с които работят специалистите от ИКИТ.

По време на официалната среща на ръководството на Филиала с журналистите от местните и национални медии беше подчертана ролята на съвременните космически изследвания за технологичното развитие на Цивилизацията.

В импровизираните дискусии с отделните групи посетители, учените от ИКИТ можеха да разкажат допълнително за съвременното състояние на основните космодруми по света, актуалния списък на стартирали космически апарати, някои резултати от основни космически експерименти, състоянието на процедурата по приемането на България в Европейската космическа агенция и можеха да поспорят за новите научни теории, за техните основни подръжници и противници